Reichiaans ademwerk

Ademhaling en Neo-Reichiaans lichaams- en ademwerk

Neo-Reichiaans lichaams- en ademwerk is een mooie ingang om vastzittende emoties en kwetsuren uit het verleden aan het licht te brengen en te verzachten. Wilhelm Reich (1896-1957) was psychiater en leerling van Freud. Hij richtte zich op de verdringing van emoties en gevoelens en de stoornissen die daardoor ontstaan.

Hij noemde het lichamelijk resultaat van deze verdringingen ‘pantserringen’, omdat de verhoogde spierspanningen in het lijf ons als het ware met een pantser beschermden tegen emotionele beschadiging, angst, pijn en verdriet. Door die blokkades wordt de vrije en natuurlijke adembeweging geblokkeerd.

Zo ontstaat een adempatroon alsof er constant stress is. Dit leidt dan weer tot pijn op de borst, beklemming, benauwdheid, vermoeidheid en depressie. In het Neo-Reichiaans lichaams- en ademwerk wordt door middel van nieuwe ademhalingspatronen en aanrakingen blokkades opgeheven. Verdrongen en vergeten emoties en vastzittende lichamelijke spanningen kunnen zo tot ontlading komen, tot catharsis.

Ademervaring Robin uit Kruisland

Voor mij is het ademen een proces voor innerlijke rust en heling.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!
Voornaam
E-mailadres
 

Van Superheld tot antiheld in zeven dagen

Van Superheld tot antiheld in zeven dagenWaar zit het verschil tussen de superheld en Show-off?Zeg maar de superheld die hele dage...
Meer lezen

De slapende superheld,

De slapende superheld,Als de Iceman twee uur in een bak met ijs kan zitten, Boeddha uren achter elkaar kan mediteren, Forest Gump ...
Meer lezen

Alle artikelen bekijken