Astma en ademhalen

Astma is een chronische ontsteking in de longen, waardoor mensen soms moeilijk kunnen ademhalen. Of het kan het een verdedigingsmechanisme van het lichaam zijn bij een verkeerde ademhaling.

Veel informatie over astma is natuurlijk te vinden bij het Astmafonds waar we ook kunnen lezen dat ruim 1 miljoen mensen een longziekte als astma of COPD hebben. Voor hen is ademhalen niet vanzelfsprekend. Het Astmafond onderzoekt en financiert onderzoek naar deze longziekten.

Of de ademhalingsproblemen nu zijn gekomen door roken, erfelijkheid, allergie voor honden of andere dieren. Als ademhalen niet vanzelfsprekend is en je kortademig, piepend en hoestend door het leven loopt, is niet zoals je het graag zou zien. De vrijheid van je ademhaling om bijvoorbeeld te kunnen sporten en uitdagingen in het leven aangaan, is voor iedereen een grote wens.

Maar er is nog een aanvullende manier om met je ademhalingsproblemen om te gaan. Veel mensen ademen te snel en te intensief, waardoor het zuurstofgehalte in de lichaamscellen (te weinig CO2 in de longen)  afneemt en de kans op chronische ziekten toeneemt. Dit werd door studie en eigen ervaring door dokter Konstantin Pavlovich Buteyko onderzocht. Hij kwam met het idee dat verminderen van deze intensieve ademhaling genezende kwaliteiten heeft. In 1985 kreeg hij hiervoor erkenning van de minister van volksgezondheid van de voormalige Sovjet-Unie.

Ademhalen is dus een handige tool welke je zelf in handen hebt. De Buyteko-ademhaling, vernoemd naar dokter Konstantin, onderstreept door studie de genezende kwaliteiten bij bijvoorbeeld astma, en kan je hierbij helpen. Kijk via de ademtechnieken  waar er een Buyteko- therapeut bij jou in de buurt zit.

Ook de andere ademtechnieken kunnen je helpen om een rustige gecontroleerde manier van ademhalen terug te geven, om zo weer ontspannen te ademhalen.

 Zoek een therapeut/ coach bij jou in de buurt!

 

Wil je graag ervaringsverhalen lezen, klik dan hier

Ademervaring Robin uit Kruisland

Voor mij is het ademen een proces voor innerlijke rust en heling.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!
Voornaam
E-mailadres
 

Van Superheld tot antiheld in zeven dagen

Van Superheld tot antiheld in zeven dagenWaar zit het verschil tussen de superheld en Show-off?Zeg maar de superheld die hele dage...
Meer lezen

De slapende superheld,

De slapende superheld,Als de Iceman twee uur in een bak met ijs kan zitten, Boeddha uren achter elkaar kan mediteren, Forest Gump ...
Meer lezen

Alle artikelen bekijken