Hoe werkt het?

Op het moment dat je geboren wordt, adem je voor het eerst zelfstandig. Daarvoor heb je als baby de zuurstof via je moeder gehad. Inademen (wat van het Latijnse inspirata afkomt, wat inspireren betekent), wil dus zeggen dat je door jou moeder geïnspireerd bent.

Bij de geboorte kom je in het ritme van zelfstandig ademen. Ons leven wordt in grote mate bepaald door ritmes. Want ritme is leven en leven is ritme. De bekendste ritmes zijn die van de ademhaling, het hart, het craniosacraal systeem en de bloeddrukregulatie. De ademhaling de enige die bewust en gemakkelijk aan te sturen is.

Een makkelijk herkenbare ademhaling is de verbonden ademhaling. Iedereen heeft zich wel eens moeten inspannen en gemerkt dat zijn ademhaling veranderd. Of dit nu is tijdens het intensief sporten of nadat je de trap opgelopen bent. Je gaat hijgen en als de inspanning groot genoeg is, gaat automatisch je mond open. Dit zie je ook terug in momenten dat je ergens helemaal in opgaat. Je bent dan geïnspireerd en je doet datgene waar je mee bezig bent met bezieling.

Als je goed opgelet dan kun je merken dat de ademhaling aaneengesloten wordt. De pauzes tussen de inademhaling en de uitademhaling verdwijnen. Het lichaam zorgt er op deze manier voor dat de ademhaling zo adequaat mogelijk verloopt, en je meer zuurstof en energie binnenhaalt die je lichaam op dat moment nodig heeft voor de spieren die inspanning leveren. Tijdens pauzes is er namelijk geen opname van zuurstof of uitstroom van afvalgassen mogelijk.  Dus een juiste ademhaling zorgt voor meer bezieling en een toename van energie in jouw lijf. Wat zou er gebeuren als je dezelfde energie naar binnen haalt zonder dat de spieren dit nodig hebben? Dus op een moment waar je op de rug ligt of ontspannen zit op een stoel?

Juist, nu kan deze energie gebruikt worden om het lichaam te laten herstellen en je zelf herstellend vermogen benutten.
De extra zuurstof en energie, zetten spanningen die in het lichaam zitten, in beweging. Zo kun je bij een verbonden ademhaling (de ademhaling zonder pauzes) merken dat er meer beweging van energie ontstaat in het lichaam wat zich uit in tintelingen. Ook spierspanning verminderd na de ademsessie en je voelt je hierna dan ook erg ontspannen.

Er zijn ook ademtechnieken die zich richten op het creëren van één lage ademfrequentie. Je geeft dan jou lijf een signaal dat het veilig is dat jou lijf kan ontspannen. Dit weer in tegenstelling tot een snelle adem die ontstaat als je in één stresssituatie bent. Dan zijn er ook technieken die de adem niet veranderen, maar waarbij je je eigen adem observeert zonder deze aan te passen.

Maar laat jij jezelf maar inspireren door de verschillende technieken hier te bekijken om te ontdekken wat bij jou past.

 

Ademervaring Robin uit Kruisland

Voor mij is het ademen een proces voor innerlijke rust en heling.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!
Voornaam
E-mailadres
 

Van Superheld tot antiheld in zeven dagen

Van Superheld tot antiheld in zeven dagenWaar zit het verschil tussen de superheld en Show-off?Zeg maar de superheld die hele dage...
Meer lezen

De slapende superheld,

De slapende superheld,Als de Iceman twee uur in een bak met ijs kan zitten, Boeddha uren achter elkaar kan mediteren, Forest Gump ...
Meer lezen

Alle artikelen bekijken