Hoge bloeddruk en ademhalen

Je ademhaling heeft een natuurlijk invloed op de hoeveelheid zuurstof die je inademt, wat weer voordelige gevolgen kan hebben voor je bloeddruk en algehele gezondheid.

Mensen met een hoge bloeddruk merken daar vaak weinig van, maar als de bloedvaten voortdurend onder hoge druk staat, kan dit tot allerlei klachten leiden en schade aanrichten aan verschillende organen als de hartspier, slagaders, ogen, nieren en hersenen.

In de reguliere hulpverlening krijg je leefstijladviezen zoals niet roken, gezond eten, afvallen bij overgewicht, meer bewegen, leren omgaan met stress en spanning en soms zijn ook medicijnen nodig.

Maar je kunt zelf actief zijn om de bloeddruk onder controle te krijgen.

Volgens yogi onderzoekers heeft alternerend ademhalen, afwisselend door je linker-  en rechter neusgat inademen, een helende werking op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of een te snel hartritme. Wanneer je orthosympatisch zenuwstelsel (het deel van je zenuwstelsel dat de organen zodanig be├»nvloed dat het lichaam arbeid kan verrichten) langere tijd onder druk staat, stijgen je adrenalineproductie, bloeddruk en hartritme.

De hoge bloeddruk kun je dus tegengaan via een diepe ademhaling en door een relaxerende reactie te activeren in je systeem.

De andere factoren, zoals bijvoorbeeld aanhoudende spanning en stress, kunnen ook een oorzaak zijn van verschillende lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Raadzaam is dan om te gaan onderzoeken waar de spanning en stress aan ten grondslag liggen. Dit kan via een adem therapeut/ -coach bij jou in de buurt.

Een goede ademhaling is open en ruim vanuit je  buik, middenrif en borstgebied. Het is belangrijk om een goede ademhaling toe te passen, omdat met een volledige manier van ademhalen┬á klachten als hoge bloeddruk en de daaruit resulterende lichamelijke problemen, niet langer aan de orde zijn.

Kijk en lees bij de verschillende ademtechnieken welke bij je past. Geef deze stap een kans en zoek een therapeut/ coach bij jou in de buurt! Of neem vrijblijvend met een van hen contact op en leg je vraag of verzoek eens voor.

Verbeter de kwaliteit van je leven door bewust de kracht van je adem te gaan ervaren.

Wil je graag ervaringsverhalen lezen, klik dan hier

Ademervaring Jacoline uit Roosendaal

Door het ademen krijg ik meer energie om leuke dingen te doen.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!
Voornaam
E-mailadres
 

Van Superheld tot antiheld in zeven dagen

Van Superheld tot antiheld in zeven dagenWaar zit het verschil tussen de superheld en Show-off?Zeg maar de superheld die hele dage...
Meer lezen

De slapende superheld,

De slapende superheld,Als de Iceman twee uur in een bak met ijs kan zitten, Boeddha uren achter elkaar kan mediteren, Forest Gump ...
Meer lezen

Alle artikelen bekijken