Slaapstoornissen en ademhalen

Verschillende slaapproblemen kunnen veroorzaken dat je bijna elke nacht niet goed slaapt of overdag altijd moe bent. En alhoewel je ademhaling onbewust doorgaat, valt hier nog veel te winnen.

Een veel gehoord probleem is slaapapneu, waarbij tijdens de slaapperiode een verzwakte ademhaling of ademstilstand voor komt. Een reguliere behandeling zal zorgen dat de afwezigheid van de ademhalingsprikkel weer wordt overgenomen. Maar er zijn nog veel meer slaapproblemen zoals slaapproblemen bij kinderen met ADHD en of autisme. Slaapproblemen met een eventueel mentaal-emotionele of psychische achtergrond. Slaapproblemen door depressie.

 

Vooral in de laatste groepen valt veel winst te behalen. Kinderen en volwassenen met ADHD gaan vaak later naar bed, omdat hun biologische klok (het hormoon melatonine) later staat afgesteld als bij iemand zonder ADHD, maar ook zij moeten toch vroeg op. Ze krijgen hierdoor een tekort aan slaap. Bij kinderen en volwassenen met autisme heeft de wetenschap nog geen antwoord waarom slaapproblemen zich voordoen. Veel voorkomende oorzaken die worden genoemd zijn onder andere angst, piekeren, gebrek aan controle en stress. Dat is vaak ook een oorzaak bij mentaal- emotionele en depressieve klachten, en daar kan de adem heel goed mee aan de slag.

 

Ontspannen naar bed kunnen gaan is een voorwaarde om gemakkelijk in slaap te kunnen vallen en niet in de nacht wakker te worden. Ontspannen spieren in je lichaam, maar ook een ontspannen geest. Wanneer lichaam en geest gespannen blijven bij het inslapen krijg je, wat we noemen een ‘lichte’ slaap en wordt je vaker wakker waardoor weer een slaaptekort ontstaat. Door het slaaptekort raakt je oververmoeid, overprikkeld en nog verder gespannen. Je gaat je zorgen maken over je slaaptekort, waardoor je spanning weer toeneemt en het slapen nog lastiger blijkt te worden.

 

Ontspannen en ademhalen, een  ideale combinatie om je slaapprobleem aan te pakken en op te lossen. Je aandacht richten op een ontspannen ademhaling, ontspant het lichaam. Veel ademhalingstechnieken kunnen je hierbij helpen. Helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken en los te laten, zonder de medicatie gerichte reguliere behandelingen.

 

Zoek een therapeut/ coach bij jou in de buurt!

 

Wil je graag ervaringsverhalen lezen, klik dan hier

Ademervaring Robin uit Kruisland

Voor mij is het ademen een proces voor innerlijke rust en heling.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!
Voornaam
E-mailadres
 

Van Superheld tot antiheld in zeven dagen

Van Superheld tot antiheld in zeven dagenWaar zit het verschil tussen de superheld en Show-off?Zeg maar de superheld die hele dage...
Meer lezen

De slapende superheld,

De slapende superheld,Als de Iceman twee uur in een bak met ijs kan zitten, Boeddha uren achter elkaar kan mediteren, Forest Gump ...
Meer lezen

Alle artikelen bekijken