Traumaverwerking en ademhalen

Trauma en onverwerkte ervaringen uit je verleden kunnen zich vastzetten in je lichaam en je ademhaling. Je ademhaling  zit dan hoog (borstgebied) in plaats van natuurlijk en ontspannen in je buik.

Trauma’s, PTSS, onverwerkte emoties. Als we ze niet de aandacht en begeleiding geven om  te doorvoelen, verwerken en los te laten, zetten de spanningen zich in ons lichaam vast. Als je naar een baby kijkt zie je een rustige buikademhaling. Als klein kind krijgen we ervaringen dat als je schrikt je adem naar boven, naar je borstgebied gaat, of je zelfs je adem inhoudt. Je lichaam is gespannen. Zo’n schrikreactie is een natuurlijk proces waarbij je ademhaling zich herstelt als de schrik verdwijnt. Je lichaam ontspant weer, zowel fysiek als sociaal-emotioneel.

Wanneer je iets ingrijpends meemaakt wat je niet zo snel kan verwerken, je een lange periode niet veilig hebt gevoeld, je een verlies hebt geleden en zo nog vele andere gebeurtenissen, dan kan het zijn dat je lichaam door de langdurig spanning niet meer de flexibiliteit heeft om met de ademhaling weer tot ontspanning te komen. Je kan angstig  worden en je psyche raakt uit balans, wat dan onbehandeld weer kan leiden tot depressie.

Onze reguliere behandeling biedt verschillende therapieën, zoals gesprekken met psychologen, cognitieve gedragstherapieën, EMDR en ook medicatie. Maar ons herstel is ook op een andere manier te bereiken. Een manier dichterbij jezelf, zoals je als baby al bekend was: je ademhaling.

Met onze verschillende ademhalingstechnieken en -coaching kunnen we je begeleiden om onverwerkte emoties, gebeurtenissen, trauma’s los te laten. Om de balans tussen draaglast en draagkracht weer in evenwicht te brengen. We kunnen helpen je klachten geleidelijk meer onder controle te krijgen. Dit geeft je uiteindelijke weer meer energie en levensgeluk.

Kijk en lees bij de verschillende ademvormen welke bij je past. Pak deze kans voor jezelf en zoek een therapeut/ coach bij jou in de buurt! Of neem eens vrijblijvend contact met een van hen op.

 

Wil je graag ervaringsverhalen lezen, klik dan hier

Ademervaring

Esther uit Prinsenbeek

De verbonden ademhaling heeft mij meer rust, inzicht, ruimte, liefde en acceptatie gebracht. Doordat ik heb geleerd naar emoties toe te ademen en te accepteren dat het is!

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!
Voornaam
E-mailadres
 

Van Superheld tot antiheld in zeven dagen

Van Superheld tot antiheld in zeven dagenWaar zit het verschil tussen de superheld en Show-off?Zeg maar de superheld die hele dage...
Meer lezen

De slapende superheld,

De slapende superheld,Als de Iceman twee uur in een bak met ijs kan zitten, Boeddha uren achter elkaar kan mediteren, Forest Gump ...
Meer lezen

Alle artikelen bekijken